Театр онлайн: цікавинки для цікавих

Найближчі вистави

Початок нового тижня. Для всіх він незвичайний. Сьогодні у наших юних глядачів мав би розпочатися канікулярний тиждень. А усі театрали чекають на свято - Міжнародний день театру (27 березня, якщо хтось призабув).

Протягом тижня ми будемо ділитися з вами таємницями нашого унікального лялькового театру, його секретами, історією та цікавинками. Наприкінці тижня ми запропонуємо вам кросворд. Науважніші зможуть розгадати його та отримають приз - безкоштовне запрошення на найпершу виставу Замку на горі по завершенню карантина. Тож, будьте уважні. 

Сьогодні ми розповімо вам про театральних ляльок, які використовуються постановниками у виставах Київського академічного театру ляльок. 

1. Маріонетка - старовинна "аристократична" лялька, керована нитками або тоненькими дротиками. Керуючи маріонеткою, актор стоїть над нею зверху та "смикає" за ниточки. Таку ляльку можна побачити у виставах нашого театру "Золотий ключик", "Кіт у чоботях", "Мрія маленького віслючка""Пітер Пен", "Царівна-Жаба", "Цирк", "Чарівна лампа Аладдіна"

2. Тіньова - пласка лялька, за допомогою якої демонструються вистави театру тіней. Силует ляльки може бути чорно-білим або кольоровим, він демонструється на світлому екрані. Такі ляльки це прообраз кінематографа. Таку ляльку можна побачити у виставах нашого театру "Золоте курча", "Маленька Баба-Яга""Мауглі""Пітер Пен""Різдвяна рукавичка

3. Рукавична - один з найпопулярніших різновидів ляльок. Одягається на руку. Таку назву лялька отримала, тому що рука лялькаря знаходиться всередині тканинного тулуба ляльки - рукавички. Це робить ляльку надзвичайно пластичною, емоційною, рухливою. Працюючи рукавичною лялькою, актор підіймає її вгору над головою. Таку ляльку можна побачити у виставах нашого театру "Троє поросят""Пітер Пен"

4. Тростинна - давній різновид ляльки, який "оживає" завдяки спеціальним тростиннам, що прикріплені до рук лялькового героя. Тростинними ляльками актори керують з-за ширми, піднявши ляльку над головою. Таку ляльку можна побачити у виставах нашого театру "Золоте курча""Марійка і ведмідь", "Попелюшка"

5. Ростова - лялька на зріст людини (а може й вища). Лялька керується актором, який знаходиться всередині. Таку ляльку можна побачити у виставах нашого театру "Бременські музиканти", "Карлик Ніс""Чарівна лампа Аладдіна"

Більше про різновиди ляльок можна дізнатися у відео. Запам'ятовуйте та чекайте на наступне повідомлення, щоб знати всі вірні відповіді.